Info comuna

Info primarie

Documente publice

Monitorul Oficial Local

Cauta

Pentru a face o cautare pe site, scrieti unul sau mai multe cuvinte si dati click pe "Cauta" :

Webmaster : VortexInfo SRL

Informatii utile

Anunturi

Intrebari si raspunsuri

INFO COMUNA > ISTORIE
Scurt istoric Satul PAREPA - RUSANI
          Prima atestare documentara  a satului Parepa-Rusani apare intr-un document din 1469 dat de Radu cel Frumos si prin care intareste Jupanului Mihail din Rusi "... sa le fie lor satul Rusi, toti si Musatestii si Hilestii si racovita si Tataraii de langa Colceag" document care confirma pentru prima data atestarea satului Colceag, parere enuntata mai inainte.
Numele de Parepa apare in 1628, cand postelnicul Parep (Paripa), sotul Mariei, cumpara pravalii la Bucuresti, tigani si parti din Stancesti 12). In timpul lui Constantin Brancoveanu, 1692 o anume Ilina care "... pana acum a sezut la Rusi ..." se plangea  Domnului de punerea la dajdii mari in satul in care s-a mutat 13).
In 1777 Constantin Post Parepa, era vecin de mosie cu Radu Borcea de la Urlati si Maria Dimboviceanca 14). In anul 1819 pitariul Stefan Macovei din Starchiojd,
(proprietar atat in Parepa cat si in Starchiojd)) lasa fiului sau Nicolae  "mosia Parepa ... si helasteul de jos ..." cu conditia sa ingrijeasca biserica Parepa,  ctoria lui Matei Basarab 15).
Statistica din 1831 atesta si un sat, Bejenarii ot Inoteasca si Parepa care avea 40 de familii 16).
Istoricul C.C. Giurascu, dicutand despe vechi sate de colonisti rusi in Muntenia, da exemple de sate atestate pe o harta ruseasca din 1835, printre care si Parepa (Rusi) 17).
Despre aparitia satelor Parepa-Rusani, traditia locala indica sec. al XVII-lea momentul infiintarii lor. In prima jumatate a secolului al XVII-lea ostile lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei - 1634 - 1654- s-au stabilit pe teritoriul actualei asezari Parepa-Rusani. Din oastea domnitorului moldovean faceau parte si osteni rusi, dand numele actualului sat Rusani. Intrucat ostenii rusi si-au stabilit parapetul dincolo de apa, locul s-a numit Parepa. Luptele dintre ostile domnitorului moldovean si ale domnitorului muntean Matei Basarab -1632 - 1854 - s-au dat pe valea unui mic parau, numit de atunci si mai tarziu Valea Razboiului, lupte incheindu-se cu victoria domnitorului muntean.
Istoria consemneaza o batalie in preajma anului 1639, intre ostile lui Matei Basarab si Vasile Lupu. Oastea domnitorului moldovean inainta spre Bucuresti. Domnitorul muntean trecu pe neasteptate riul Prahova intre Ogogani si Nenisori si ataca prin surprindere pe moldoveni pe care ii risipi ( o parte din ei erau dupa jafuri) lasandu-i invingatorului tunurile si bagajele. 17). Nu apare in aceasta batalie data spre iarna ostasi rusi, ci abia in luptele din 1653. Acum Vasile Lupu este sprijinit de Times Hnelintri, ginerele sau care vine din Ucraina cu o oaste de cazaci. Moldovenii si cazacii obtin succese locale la Rimnic si Teleajen> Batalia decisiva are loc la Finta, pe Ialomita, terminandu-se cu victoria muntenilor.
Parerea personala este ca s-au facut unele exegerari in etimologia populara a localitatii. S-ar putea sa fi avut loc unele lupte aici, lucru confirmat de toponimul Valea Razboiului, atesta inca din 1839. Numele de Parepa nu vine de la parapet ci mai de graba de la antroponimul Parepa. Aminteam in istoricul satului de un postelnic Paripa la 1626 si de un Constantin Parepa la 1777 care avea mosie aici. Cred ca primul Parepa a fost intemeietorul sau stapanul satului. Celalalt postelnic Parepa, este un urmas al lui, astfel ca satul si-a primit numele de la o persoana.

23.10.2007

www.fongph.ro www.comorinecunoscute.org rasuceni.infoprimarie.ro salcioara.infoprimarie.ro ulmu.infoprimarie.ro www.primariavidravn.ro www.turismprundeni.ro