Info comuna

Info primarie

Documente publice

Monitorul Oficial Local

Cauta

Pentru a face o cautare pe site, scrieti unul sau mai multe cuvinte si dati click pe "Cauta" :

Webmaster : VortexInfo SRL

Informatii utile

Anunturi

Intrebari si raspunsuri

INFO COMUNA > ISTORIE
Scurt istoric Satul VILCELELE
          Numele satului Degerati e atestat pentru prima data intr-un document din 1560. Petru Dragomir da ocina lui Dragomir Logofat si sotiei lui, Ivana "... sa le fie ocina in Degerati a patra parte, de peste tot hotarul si din vecini si din vie, pentru ca le este veche si dreapta ocina si declina ..." 18). In a dfoua jumatate a sec. al XVI-lea, regimul politic ak dominatiei otomane se exprima prin dese schimbari de domni, astfel ca in Tara Romanesca au fost nu mai putin de 12 domnii, pana cand la tron a venit domnitorul Mihai Viteazul primul unificator al Tarilor Romane.
Actul prin care satul Degerati este atestat pentru prima data este dat de Petru cel Tinar (1559 - 1568) fiul lui Mircea Ciobanu si al doamnei Chijna.
Si in vatra satului Degerati ( azi Vilcelele) au fost descoperite urme care atesta existenta unor asezari omenesti inca I.Hr.. In punctul ( Cetatea Fetei) vest de satul Degerati, au fost gasite resturi de ceramica lucrata la roata de catre daci, precum si de daco-romani. In anii 1964 - 1965 au fost sapate gropi pentru pastrarea furajelor (silozuri) fiind scoase la iveala resturi de ceramica, unelte si arme ( un pumnal) fiind plasate in perioada feudalismului timpuriu - sec.: IX - XI.
Batrinii din sat afirma ca numele Degerati vine de la o intimplare, din trecut, cand niste ostasi rusi au iernat aici si au degerat. Intomplarea ar fi avut loc probabil in timpul unui razboi ruso-turc din sec. al XIX-lea.
Schimbarea denumirii satului a avut loc in anul 1968, prin consultarea locuitorilor - din Degerati in Vilcelele - fiind impus in mod fortat, pentru ca forma de relief nu prezinta nici vale ingusta si adinca cu versantele in panta usoara - ci un ses neted.
23.10.2007

www.fongph.ro www.comorinecunoscute.org rasuceni.infoprimarie.ro salcioara.infoprimarie.ro ulmu.infoprimarie.ro www.primariavidravn.ro www.turismprundeni.ro